rca.vaslui@yahoo.com

0742 494 016

 De ce au crescut prețurile asigurărilor RCA de aproximativ 3 ori și cum a fost posibil falimentul City Insurance?

De ce au crescut prețurile asigurărilor RCA de aproximativ 3 ori și cum a fost posibil falimentul City Insurance?

City Insurance, a fost liderul absolut pe piața din România la numărul de polițe RCA vândute . In momentul când fost declanșată procedura de insolvență , compania avea în portofoliu peste 3 milioane de polițe RCA în termen.

Cum de a fost posibil colapsul acestei mari companii?

Problemele financiare ale companiei sunt mai vechi dar factorul decisiv de intrare în insolvență l-a constituit criza financiară generată de pandemie.

În pandemie, prețul la manoperă în service-urilor auto a crescut și de 8 ori în unele cazuri dar în medie s-au dublat pe fondul crizei de personal și a diminuării capacității de lucru, fapt ce a dus la creșterea facturilor achitate pentru plata daunele. Având în vedere că prețul polițelor RCA au fost păstrate în continuare la un preț scăzut, compania nu a mai putut face față plăților.

De ce s-au scumpit polițele RCA de 3 ori între timp?

Unele companii de asigurări au luat decizia să nu mai încheie polițe de asigurări RCA pe 30 de zile, altele ofertează pe 30 de zile prețuri exorbitante (de 3-10 ori mai mari prețurile decât in urmă cu doar 3 săptămâni). Sunt cazuri în care prețurile unor polițe au crescut doar cu foarte puțin (de regulă la autoutilitarele de 3.5 tone înmatriculate in mediul rural sau autoturismele cu cilindreea mică) și cazuri în care prețurile au crescut și chiar de 5 ori.

Asiguratorii au ridicat rapid prețul din teama de a nu a păți la fel ca City Insurance. O parte din ei, cunoscuți ca buni platnici, au majorat prețurile dar la un nivel mai mic deoarece erau deja mari; alții care erau cunoscuți în piață ca rău platnici dar cu prețuri mici, au majorat prețurile cel mai mult tocmai din teama exemplului City Insurance.

Ce va fi pe viitor?

Cu siguranță o scădere a prețului polițelor RCA nu va fi, ci mai degrabă o așezare a pieței in raport cu inflația, criza generată de pandemie, portofoliul de clienți și noile reguli impuse de ASF.

Suntem într-o fază incipientă a unui adevărate crize economice (nu “puiul” din 2008), toate prețurile cresc pe fondul infuziei artificiale de capital în toate țările, dinamica economică se schimbă și cu greu se pot face previziuni (statistici viitoare) pentru a putea interveni din timp pentru ajustări economice esențiale în prevenirea unui dezastru.

Prețurile la energie , asigurări și servicii sunt doar exemple care am ajuns să le simțim din plin , dar în curând vor urma scumpiri în lanț cum nu s-a mai întâmplat de foarte mult timp. Cei mai afectați din păcate vor fi cei cu credite la bănci pe mulți ani și cei care au investit în imobiliare în această falsă creștere a cererii de locuințe .

Concluzii

În prezent , prețul cel mai convenabil la polițele RCA este de departe pe 12 luni . Nu merită să încheiați o asigurare pe o perioadă mai mică de 6 luni deoarece prețul cumulat la 3 asigurări pe 1 lună este echivalentul prețului pe 1 an

  1. Vă recomandăm să încheiați asigurări RCA doar la agenții cu multă experiență și la cei licențiați!

Să inchei o asigurare cu 50 de lei la un agent care poate greși polița este una, să inchei o poliță de 1500 lei este cu totul altceva!

2. Nu mai mergeți pe principiul reducerilor de 10-15 lei, vă furați singuri căciula.